PMS

Premenstrueel syndroom (PMS) is een verzamelnaam voor ernstige lichamelijke en emotionele klachten die je kunt ervaren in de periode voor je menstruatie. Deze klachten komen elke maand weer terug. De ernst en het soort klachten van PMS verschilt per vrouw.

Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.

Als de klachten zo ernstig zijn dat ze je hinderen in je dagelijks leven, kun je PMS hebben. De klachten beginnen dan in de weken voor je menstruatie en verdwijnen als je ongesteld wordt. Je moet daarna minstens een week geen klachten hebben.

Bij PMS komen veel verschillende klachten voor. De meest voorkomende staan hier onder.

Er zijn veel verschillende klachten die voorkomen bij PMS. De meest voorkomende klachten zijn

Lichamelijk klachten PMS

  • opgeblazen gevoel
  • pijnlijke en gespannen borsten
  • vocht vasthouden (bijvoorbeeld in handen en voeten)

Geestelijke klachten PMS

  • prikkelbaarheid
  • stemmingswisselingen
  • vermoeidheid of gebrek aan energie

PMS ontstaat vaak na het krijgen van kinderen. Bij jongere vrouwen komt PMS minder vaak voor. Ongeveer 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS. Je hebt meer kans op PMS als het in je familie voorkomt. De klachten kunnen toenemen als je ouder wordt. Na de overgang verdwijnen de klachten.

Ben je benieuwd of ik iets voor jou kan betekenen, plan dan snel een vrijblijvende telefonische kennismaking: jane@healthy-habits-coaching.nl