DNA onderzoek

Ons lichaam bestaat uit miljarden cellen. Iedere celkern bevat chromosomen. Elk chromosoom bevat een stof die we DNA noemen. DNA bevat de genetische code die door je lichaam gebruikt wordt om eiwitten te maken. Deze code wordt overgebracht door de genen, die de eiwitproductie van je cel reguleren. De genen bevatten onze erfelijke eigenschappen en bepalen zo, via de eiwitten, bijvoorbeeld de kleur van haar, huid en ogen, maar spelen ook een rol bij de chemische processen in ons lichaam (denk aan (erfelijke) ziektes, gevoeligheid voor blessures en herstel, gevoeligheid voor voedingsstoffen, hormoonhuishouding, psychische aandoeningen e.d.).

Hoewel het grootste deel van je DNA niet verschilt van dat van andere mensen, is een klein gedeelte (<1%) van het DNA bij iedereen verschillend.  Dit noemen we variaties of SNP´s

Sommige van deze variaties/SNP´s komen vaak voor en daarvan weten we wat de gevolgen zijn kunnen zijn op jouw gezondheid. 

Met DNA-onderzoek kunnen we uitzoeken welke van de veel voorkomende variaties bij jou aanwezig zijn, waardoor in een vroegtijdig stadium ontdekt kan worden wat voor risico je loopt op bepaalde symptomen of ziektes.

Er is wetenschappelijk aangetoond dat door verandering in voeding en leefsttijl invloed kan worden uitgeoefend op bepaalde processen die symptomen of ziektes creëren. 

Met andere woorden: uit DNA-onderzoek kunnen risicofactoren naar voren komen voor je fysieke en geestelijke gezondheid aan de hand waarvan kunnen we een persoonlijk plan maken om die factoren in positieve zin te beïnvloeden.

Er zijn zes verschillende genenpakketten (panels) die je kunt laten onderzoeken:

  • DNA Health: in dit panel wordt gekeken naar genetische variaties die een belangrijk effect hebben op je gezondheid of de kans op chronische ziekten (bijvoorbeeld osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes).
  • DNA Diet: de genen die in dit panel bekeken worden, hebben betrekking op gewichtsbeheersing en gevoeligheid voor bepaalde diëten (bijvoorbeeld low-carb of low-fat dieet).
  • DNA Oestrogen: dit panel bekijkt voornamelijk de manier waarop jouw lichaam oestrogenen afbreekt en geeft inzicht in de persoonlijke risicofactoren voor hormoongebruik.
  • DNA Skin: hier worden specifieke genen die belangrijk zijn voor een gezonde huid bekeken, zodat met gericht advies vroegtijdige huidveroudering kan worden voorkomen.
  • DNA Sport: hierin wordt gekeken naar verschillende genen op het gebied van trainingseffect, sportieve performance, gevoeligheid voor blessures en herstel.
  • DNA Mind: bepaalde genetische variaties kunnen extra risico met zich meebrengen voor vroegtijdige cognitieve achteruitgang of psychische aandoeningen (denk aan depressie, stress, burn-out, verslavingen). Met tijdige interventie kan het risico beperkt worden.
  • Growbaby: onderzoekt twaalf essentiële markers die je nodig hebt voor een gezonde zwangerschap. In deze test wordt gekeken naar onder andere je progesteron, vitamine D3, detoxificatie van oestrogeen, ontstekingswaarde, methylering oftewel ontgiften en verwerking. Ingezet bij kinderwens of vruchtbaarheidsproblemen.

Het advies is om het meest uitgebreide DNA Health-panel standaard deel uit te laten maken van het onderzoekspakket. Daar kun je dan desgewenst een of meer van de andere panels aan toevoegen