Endometriose

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt (Kennedy, et al., 2005). Dit weefsel zit meestal op het buikvlies (peritoneum) en/of organen in de buik. Een enkele keer komt het voor op de baarmoederhals, in de borstholte (long), in de navel of in een keizersnede litteken. Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten. 

De vorming en groei van dergelijk endometrioseweefsel is oestrogeenafhankelijk (Kitawaki, et al., 2002), en wordt daarom meestal aangetroffen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, hoewel de klinische gevolgen van endometriose en de behandeling ervan tot ver in de postmenopauze kunnen aanhouden.

Oorzaken endometriose

De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat er bepaalde genen verband houden met deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol.

Wil je dmv voeding en leefstijl aan de slag gaan, maak dan snel een afspraak!

Bron: Facts about endometriosis